Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Składniki:
- nieduża cukinia 200 g
- 2 ziemniaki 200 g
- 2 pomidory 320 g
- pół kuli mozzarelli light 60 g
- 50 g szynki z piersi kurczaka
- ząbek czosnku
- świeże zioła: bazylia, oregano, trochę tymianku i rozmarynu (można użyć suszonych), sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Cukinię pokrój w plastry, posól i odstaw, aż puści sok. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę, przełóż do miseczki i odlej sok. Do pomidorów dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane zioła, sól i pieprz. Szynkę pokrój w paski. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż połowę szynki, na niej układaj na przemian plastry ziemniaków i cukinii (ziemniaków nie obieraj ze skórki!), na górę połóż resztę szynki. Polej wszystko pomidorami i wyłóż na wierzch kawałki mozzarelli. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.