Forum Ślubne PlanowanieWesela.pl
Inne => Hydepark => : Jagodaaa 28 February 2015, 22:02
-
O odchudzaniu już mówiłyśmy w innym miejscu... ale przejdźmy do konkretów - jedzenie!! :D A chodzi mi konkretnie o wymienianie się dietetycznymi przepisami :)
-
Polecam do kanapek zamiast np. żółtego sera: pyszna i zdrowa pasta z fasoli, awokado i kokosa:
Składniki:
50 g fasoli Jaś
45 g awokado
18 g wiórków kokosowych
10 ml oliwy
15 g migdałów
12 g miodu
20 g chleba żytniego pełnoziarnistego
Przygotowanie:
Fasolę namocz na co najmniej 6 godzin w dużej ilości wody. Gotuj ją z odrobiną soli do miękkości, odcedź, ostudź, obierz i przełóż do blendera. Dodaj pokrojone awokado, wiórki kokosa oraz oliwę i zmiksuj na gładką masę . Migdały wrzuć na patelnie i praż na małym ogniu, od czasu, do czasu mieszając. Następnie zdejmij z ognia, podlej łyżką miodu i wymieszaj dokładnie.
Pastę podawaj z ciepłym pieczywem, polej ją miodem i posyp migdałami. Mniam!
Taka pożywna, deserowa pasta, to najlepszy sposób na przemycenie małym niejadkom cennych warzyw strączkowych.
-
Pieczony łosoś:
Składniki:
- filet z łososia 300 g
- 60 g pomidorków koktailowych
- 2 łyżki kaparów 20 g
- 1 cytryna
- 2 małe cebulki (najlepiej szalotki)
- 4 ząbki czosnku
- mała papryczka chilli
- kilka gałązek rozmarynu
Przygotowanie:
Łososia umyj i przekrój na połowę. Rozłóż dwa podwójne kawałki foli aluminiowej i połóż na nich kawałki łososia. Rybę oprósz solą i pieprzem i posyp listkami rozmarynu. Papryczkę chili pokrój w krążki i połóż je na plastrach łososia. Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry razem ze skórką. Obłóż łososia plasterkami cytryny. Cebule przekrój na połówki, a ząbki czosnku razem z łupinkami lekko rozgnieć nożem i wszystko dodaj do łososia. Na folie połóż także pomidorki koktailowe i po łyżce kaparów. Zwiń w „paczuszki” i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Łososia w takiej paczuszce można upiec również na grillu.
Przy obliczaniu kalorii pieczonego łososia z tego przepisu zakładałam, że cytryny, cebuli, czosnku i papryczki chilli nie zjadamy – mają tylko dodać aromatu.
-
świetne te przepisy... ahhh..od razu mi się przypomina pryszny obiad od http://www.pankanapka.pl/index.php/oferta/obiady/ekonomiczne-zestawy-obiadowe (http://www.pankanapka.pl/index.php/oferta/obiady/ekonomiczne-zestawy-obiadowe)
-
Smalec z białej fasoli: mega!! http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/weganski-smalec-z-biaej-fasoli.html
-
Z dietetycznych przepisów polecam śniadanie, które właśnie jem: mleko ryżowe, płatki owsiane i banan. Pycha!
-
A jutro na śniadanie: http://dietetyczne-przepisy.net/pelnoziarniste-zapiekanki-ze-szparagami/
-
A ja na śniadanie wolę zjeść więcej i nawet tluściej, a w ciągu dnia się pilnować z jedzeniem.
-
Minestrone
2 pomidory, czerwona papryka, kawałek selera, mała pietruszka, średnia cebula, kawałek pora, 2 marchewki, mała cukinia, 2 duże ziemniaki, pół główki kapusty, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu), 150 g zielonej fasolki (np. mrożonej), 1,75 litra bulionu jarzynowego, 2 łyżki listków natki pietruszki, oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i oczyść. Pokrój je w kostkę i posmaruj delikatnie oliwą z oliwek. Pomidory, paprykę, seler i pietruszkę włóż na 25 minut do rozgrzanego piekarnika. Pora, cebulę, marchewkę, cukinię i ziemniaki na 10 minut. Pokrojoną w kostkę kapustę,czosnek (http://ugotuj.to/ugotuj/skladniki_podst-czosnek) i liście laurowe podsmaż w garnku z grubym dnem. Przełóż je do dużego garnka. Dodaj fasolki i pieczone warzywa. Zalej całość bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu.
-
dietetyczne lody
Składniki:
* Dojrzałe mango
* jogurt naturalny 200 ml
* porcja odżywki białkowej 30g o smaku kokosowo- waniliowym
* szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i umieszczamy w blenderze. Dodajemy jogurt naturalny, odżywkę białkową i kardamon, wszystko razem miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać jeszcze trochę jogurtu . Całość przelewamy do plastikowego pojemnika i pozastawiamy w zamrażarce do schłodzenia na około 3 godziny.
-
Zupa z indykiem:
Składniki:
200 g ugotowanego indyka, łodyga selera naciowego, cebula, litr bulionu warzywnego lub drobiowego, ulubiona mieszanka warzyw mrożonych, woreczek ugotowanego ryżu brązowego, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na oleju podsmaż selera pokrojonego na plasterki, posiekaną cebulę i warzywa. Po chwili dodaj bulion, ryż i indyka. Gotuj 20 minut, dopraw solą i pieprzem.
-
Sałatka arbuzowa:
1,5 kg arbuza
garść czarnych oliwek
pół opakowania fety
mała czerwona cebula
1 łyżka natki pietruszki
oliwa extra virgin
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Arbuza obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek. Do miski z arbuzem dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i pokruszoną fetę. Dodajemy oliwki, całość posypujemy natką, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
-
Ja polecam tę stronkę: http://www.udietetykow.pl/category/recenzje-przepisow/
-
Dorsz pieczony:
[justify]Przygotowanie:
Dorsza dokładnie oczyść. Ułóż go na folii i skrop oliwą. Czosnek posiekaj i powciskaj w rybę. Posól ją, popieprz i dodaj swoje ulubione przyprawy. Cytryną pokrojoną w plasterki obłóż rybę. Piecz przez 20-25 minut zaglądając co jakiś czas pod folię.[/justify]
-
MAKARON Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
Składniki:
- 50 g spaghetti
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 150 g pieczarek
- 1 łyżeczka oleju
- sól i pieprz
- 150 ml bulionu warzywnego
- skórka z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki serka topionego (0,2% tłuszczu)
- bazylia
[justify]Sposób przygotowania:
Ugotować spaghetti. Pokroić pierś kurczaka w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby na ćwiartki. Rozgrzać olej na patelni, smażyć kurczaka z czosnkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Dolać bulion. Przykryć gotować około 4 minut. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok z cytryny, dodać do sosu, następnie dodać ser. Podawać makaron wymieszany z sosem, posypać bazylią.[/justify]
-
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Składniki:
- nieduża cukinia 200 g
- 2 ziemniaki 200 g
- 2 pomidory 320 g
- pół kuli mozzarelli light 60 g
- 50 g szynki z piersi kurczaka
- ząbek czosnku
- świeże zioła: bazylia, oregano, trochę tymianku i rozmarynu (można użyć suszonych), sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Cukinię pokrój w plastry, posól i odstaw, aż puści sok. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę, przełóż do miseczki i odlej sok. Do pomidorów dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane zioła, sól i pieprz. Szynkę pokrój w paski. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż połowę szynki, na niej układaj na przemian plastry ziemniaków i cukinii (ziemniaków nie obieraj ze skórki!), na górę połóż resztę szynki. Polej wszystko pomidorami i wyłóż na wierzch kawałki mozzarelli. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
-
To dorzucam dietetyczny deser, oczywiście zamiast malin można dać jakieś inne owoce które się lubi: http://programistawkuchni.pl/przepisy/desery-i-ciasta/deser-z-malinami-jogurtem-naturalnym-i-musli/ (http://programistawkuchni.pl/przepisy/desery-i-ciasta/deser-z-malinami-jogurtem-naturalnym-i-musli/)
-
Pyszne, tylko zamiast kurczaka używam indyka
http://www.fitness-food.pl/blog/2011/rolady-drobiowe-ze-szpinakiem/
-
Polecam stosować eko produkty / produkty bio jak NAPÓJ RYŻOWY BEZGLUTENOWY BIO (http://ekodary.pl/NAPOJ-RYZOWY-BEZGLUTENOWY-BIO-1-L-NATUMI-p778). Są zdecydowanie zdrowsze i bardziej dietetyczne.
-
Różne rodzaje sałatek są najlepsze na dietę, makaron (http://wysmienity.pl/makaron-ze-szpinakiem/) i zapiekane ziemniaczki też często jem