Naleśniki jaglane:
Ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka jaglanej mąki
- 2 jajka
- 1/4 szkl. mleka i 1/4 szkl. wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- maleńka szczypta soli
- masło klarowane do smarowania patelni
Kaszę zemleć na mąkę ( używam młynka do kawy ). Do miski wlać mleko połączone z wodą, wsypać mąkę jaglaną , dodać cukier jajka i szczyptę soli. Wszystkie składniki rozmieszać rózgą na gładkie ciasto lub użyć miksera. Ciasto pozostawić na 20 min. by odpoczęło. Następnie dobrze rozgrzaną patelnię posmarować masłem klarowanym. Wlać porcję ciasta i smażyć do czasu aż brzegi naleśnika będą odchodziły od boków patelni. Wówczas podważamy łopatką i odwracamy na druga stronę.
Przygotowanie nadzienia
- 25dkg. białego sera
- 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 – 6 daktyli
- 3 – 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki rodzynek
Rodzynki i daktyle sparzyć wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Ser, kaszę jaglaną i pozostałe składniki miksujemy w blenderze na gładka masę.
Naleśniki smarować nadzieniem zwinąć w rulonik, ułożyć w w naczyniu żaroodpornym i zapiec w gorącym piekarniku około 15 -20 min. Podajemy posypane nieoczyszczonym cukrem pudrem lub musem owocowym ( np.truskawkowym )
Świetnie sprawdzają się na drugie śniadanie do pracy, bądź dzieciom do szkoły.