Inne > Hydepark
Przepisy na zdrowe potrawy
Jagodaaa:
Hej, zarówno w kontekście odchudzania, jak i w kontekście zdrowia po prostu. Wrzucajmy tutaj przepisy na zdrowe i SMACZNE potrawy, napoje, desery, itd.
Marta:
Pasta kanapkowa z groszku i rukoli:
pasta (ok. 200 ml)
* 1 filiżanka zielonego groszku
* 1 łyżka pestek z dyni
* garść rukoli
* 1-2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku niedżwiedziego
* sól, kminek mielony, ostropest mielony, pieprz ziołowy
* kawałeczek ostrej papryczki, suszonej lub z zalewy - użyłam własnej wyhodowanej w doniczkach (można pominąć)
* 1-2 łyżki oleju rzepakowego (zimnotłoczonego)
* 1 łyżeczka octu jabłkowego
* woda lub wywar z groszku do regulacji konsystencji
zielony groszek, świeży lub mrożony (zimą), gotujemy na parze lub tradycyjnie we wrzątku (ok. 10-15 minut), lekko solimy . wywaru nie wylewmy! możemy użyć do rozrzedzenia ciasta na placki lub do zupy. po ostudzeniu, groszek miksujemy z pestkami dyni (wcześniej opłukanymi), czosnkiem, rukolą, przyprawami i octem jabłkowym. dodajemy olej rzepakowy. w trakcie blendowania gęstość regulujemy płynem, wodą lub wywarem z groszku. pasta powinna mieć kremową, smarowalną konsystencję.
Kasztanka:
Polecam tę zupę. Jem ją nałogowo!!
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/marchewkowa/przepis.html
Maksineczka:
Naleśniki jaglane:
Ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka jaglanej mąki
- 2 jajka
- 1/4 szkl. mleka i 1/4 szkl. wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- maleńka szczypta soli
- masło klarowane do smarowania patelni
Kaszę zemleć na mąkę ( używam młynka do kawy ). Do miski wlać mleko połączone z wodą, wsypać mąkę jaglaną , dodać cukier jajka i szczyptę soli. Wszystkie składniki rozmieszać rózgą na gładkie ciasto lub użyć miksera. Ciasto pozostawić na 20 min. by odpoczęło. Następnie dobrze rozgrzaną patelnię posmarować masłem klarowanym. Wlać porcję ciasta i smażyć do czasu aż brzegi naleśnika będą odchodziły od boków patelni. Wówczas podważamy łopatką i odwracamy na druga stronę.
Przygotowanie nadzienia
- 25dkg. białego sera
- 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 – 6 daktyli
- 3 – 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki rodzynek
Rodzynki i daktyle sparzyć wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Ser, kaszę jaglaną i pozostałe składniki miksujemy w blenderze na gładka masę.
Naleśniki smarować nadzieniem zwinąć w rulonik, ułożyć w w naczyniu żaroodpornym i zapiec w gorącym piekarniku około 15 -20 min. Podajemy posypane nieoczyszczonym cukrem pudrem lub musem owocowym ( np.truskawkowym )
Świetnie sprawdzają się na drugie śniadanie do pracy, bądź dzieciom do szkoły.
drbarb:
Ja, jak się zrobi w końcu cieplej, to polecam taki przepis na pstrąga z grilla z boczkiem: http://www.kaminiarz.pl/pl/przepisy/9-przepisy/4-pstrag-z-grilla-w-boczku pyszny jest i w końcu też coś innego i zdrowszego niż te kiełbachy i karkówki z grilla :).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej