Forum Ślubne PlanowanieWesela.pl
Przygotowania do ślubu i wesela => Sala weselna, menu i tort => : Mela 30 April 2015, 15:32
-
Dziewczyny wiecie może jak liczyć ciasto na wesele ? żeby starczyło ale nie było za dużo ?
-
Też się nad tym zastanawiam. Mi od cukiernika udało się dowiedzieć, że "3-4 kawałki na osobę".. co nic a nic mi nie pomaga i nie rozjaśnia. :)
-
Też się nad tym zastanawiam. Mi od cukiernika udało się dowiedzieć, że "3-4 kawałki na osobę".. co nic a nic mi nie pomaga i nie rozjaśnia. :)
Faktycznie słaba wskazówka, no bo niby co - liczyć ile kawałków wyjdzie z każdego ciasta?
-
Na jakimś forum znalazłam że należy zapytać osobę która będzie piekła ciasto ile kawałków wychodzi z blachy w której piecze i wtedy policzyć 4 kawałki na osobę razy ilość osób np 100 daje nam to 400 kawałków ciasta i to podzielić na ilość kawałków z jednej blachy ..i dopisek że w cukierni i tak zawsze zaniżają na swoją korzyść
-
Ja z kolei słyszałam, że jedna blach ciasta na 10 osób... tutaj trudniej jest cukiernikom oszukać na ilości.
-
No to już konkretniejsza odpowiedź , zależy jeszcze jaka blacha :)
-
No właśnie, bp blachy są różne. Ja się dowiadywałam wczoraj i znajomej w piekarni i ona powiedziała mi, że zawsze liczą 120 gramów ciasta na osobę. To już jest konkret.
-
No i to faktycznie jest konkretna wskazówka. Ale czy tak samo liczymy ilość tortu weselnego?
-
Zwykle liczy się około 10 dkg/os jeśli tort będzie podany po obiedzie w formie deseru, a około 8 dkg/os jeśli będzie podany o północy. Należy przy tym pamiętać, że licząc w ten sposób uzyskujemy tylko wagę tortu potrzebną na porcje tortu dla gości, natomiast osobno liczy się jeszcze dekoracje. Czasami przy wyborze pewnych kształtów tortu i o określonym wyglądzie trzeba doliczyć jeszcze kilka kg na masę marcepanową, dekoracje, wypełnienie kształtów, etc. Średnio więc uzyskuje się tort dla 100 osób ważący 12, a nawet 15 kg w zależności od wybranego modelu.
coś takiego znalazłam na ślubowisku i z tego co kojarzę siostra przy torcie bezowym na 100osób miała 13kg (był wykładany bezą i na wierchu truskawki z szypułkami) więc by się mniej więcej zgadzało
-
Najlepiej korzystać z usług lokalnych kucharek, maja najkorzystniejsze oferty